Ako si správne vybrať kancelársku stoličku

Ako si správne vybrať kancelársku stoličku

 

Dnes už je všeobecne známe, že správne pracovné vybavenie, ku ktorému patrí jednoznačne aj kancelárska stolička, Vám nielen uľahčuje prácu, ale zvyšuje aj jej efektivitu. A to najmä v prípade sedavého zamestnania.

Ak v práci presedíte viac ako 3 hodiny denne v jednej polohe, je potrebné si uvedomiť, že presedíte takmer tretinu svojho života. Nakoľko sedavé zamestnanie nie je príliš zhovievavé k Vašej chrbtici a celému pohybovému ústrojenstvu, môže mať negatívne dôsledky na Váš celkový zdravotný stav. Kúpa kvalitnej a spoľahlivej kancelárskej stoličky či kresla by mala byť pre každého prinajmenšom taká priorita ako napríklad kúpa posteľného matraca. Málokto však vie, načo sa treba pri jej výbere zamerať. Veríme, že ďalšie informácie Vám pomôžu sa v tejto téme zorientovať a vybrať pracovnú stoličku, ktorá bude vyhovovať Vašim potrebám a návykom.

 

 

Základné parametre pri výbere kancelárskej stoličky, kresla.

1. Doba sedenia - pri výbere kancelárskej stoličky je vychádzať z predpokladu, koľko času budete na nej denne tráviť. Podľa tohto kritériá delíme stoličky na tie, ktoré sú vhodné na krátkodobé sedenie a ergonomické stoličky, ktoré sú vhodné na celodennú prácu. Pri dlhodobom sedení je dôležité, aby bola stolička ergonomicky navrhnutá tak, aby podporovala v maximálnej miere správne držanie tela a vydržala každodenné používanie.

2. Polohovateľnosť stoličky - pri výbere dbajte na možnosť nastavenia nasledujúcich základných častí stoličky.

Pri správnom nastavení stoličky do sedacej pracovnej polohy majte vždy na pamäti tzv. “pravidlo pravého uhla”, to znamená, že počas sedu máte kolená, chrbticu a ruky približne v tomto uhle. Aby ste sa mohli čo najdokonalejšie priblížiť k tejto sedacej polohe, nemôžte prehliadnuť nasledovné parametre:

  • Nastavenie výšky sedacej časti - sedadlo stoličky by malo byť vždy výškovo nastaviteľné minimálne posunom smerom hore a dole. U prepracovanejších modelov je možné nastavovať aj hĺbku sedacej časti posunom dopredu a dozadu alebo uhol jej sklonu. Sedadlo je potrebné nastaviť podľa výšky používateľa tak, aby pri sedení mal kolená približne v pravom uhle, celú časť chodidiel položenú pohodlne na zemi a to aj vo chvíli, keď sa oprie alebo zakloní.

  • Možnosť nastavenia chrbtového operadla - Operadlo chrbta by malo byť správne tvarované, vyrobené z vhodného vzdušného, pohodlného materiálu, ideálne je, ak má nastaviteľnú bedrovú opierku, vďaka ktorej bude oporná časť kopírovať tvar vašej chrbtice. V prípade, že stolička nemá možnosť nastavenia bedrovej opierky, je tu možnosť dokúpiť si opierku chrbta.

    Netreba zabúdať ani na tzv. dynamické sedenie - práca / oddych. K tomu je potrebné, aby stolička disponovala synchrónnym mechanizmom. Ten zabezpečí, že vo chvíli, keď sa opriete, sedadlo sa mierne nakloní smerom dozadu spolu s Vami a pokračuje tak v podpore Vašej chrbtice. Na niektorých stoličkách je tiež možné nastaviť protiváhu podľa hmotnosti užívateľa tak, aby ho pri opretí vždy jemne vracala do správnej polohy.

  • Možnosť nastavenia opierky na ruky - Opierky na ruky, tzv. podrúčky uľavujú svalom na ramenách a zároveň uľahčujú vstávanie zo stoličky. Treba mať na pamäti, že opierky na ruky by mali byť iba tak veľké, aby podopierali lakte, nie zápästia. Zároveň by mali byť umiestnené tak, aby ste s nimi nenarážali do stola a mohli sa tak prisunúť k pracovnej časti podľa Vašej potreby a zabezpečili si správne držanie tela počas sedu. Výhodou je, keď sú opierky rúk nastaviteľné - to znamená, že umožňujú nastavenie výšky či hĺbky.

  • Možnosť nastavenia opierky hlavy - Opierka hlavy slúži k podopretiu hlavy a krčnej chrbtice, čím uvoľní Vaše svalstvo počas hodín strávených v sede. Je dôležité, aby mali možnosť nastaviť jej výšku a uhol sklonu a mali ste tak možnosť dodržať správny pracovný sedací režim alebo si oddýchnuť počas relaxácie.

3. Nosnosť stoličky - pre dokonalé zabezpečenie funkčnosti a trvácnosti Vašej stoličky či kresla je potrebné myslieť na svoju telesnú váhu a všímať si parameter maximálneho možného zaťaženia.

4. Poťahový materiál - akýkoľvek diskomfort pri práci sa môže prejaviť znížením Vašej sústredenosti. Priedušný materiál stoličky Vám pomôže vyhnúť sa prehrievaniu či svrbeniu tela.

Nastaviteľnosť jednotlivých častí stoličky Vám zabezpečí nielen správnu pracovnú sedaciu polohu, ale aj jednoduché prestavenie do relaxačnej, oddychovej polohy, kedy si počas pauzy chcete vychutnať napríklad Vašu kávičku alebo si len tak, s privretými očami, chcete vypočuť vašu obľúbenú hudbu.

Teraz, keď už viete, ako si správne vybrať kancelársku stoličku či kreslo, pozrite si našu ponuku a nenechajte sa rušiť pri nákupe - TonerPrinter

Náš tip: Doplňte zariadenie Vašej kancelárie či home-office aj kvalitným kancelárskym nábytkom. Kompletnú ponuku vysoko kvalitných písacích stolov a zásuvkových kontajnerov nájdete v kategórii Kancelársky nábytok.  



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2017-2022 R-DAS, s. r. o.