Ako sa správne starať o tlačiareň

Ako sa správne starať o tlačiareň

Aj keď si tlačiareň dnes môžete obstarať už za pár desiatok eur, určite sa však nejedná o spotrebný tovar. Aj lacnejšia tlačiareň vám môže slúžiť niekoľko rokov. Na druhej strane, od drahšej tlačiarne niekoľkoročnú výdrž pravdepodobne aj očakávate.

Životnosť tlačiarne môžete predĺžiť aj sami svojou činnosťou - stačí sa o ňu dobre starať. Ak si už kúpite atramentovú alebo laserovú tlačiareň je pár vecí, na ktoré je potrebné klásť dôraz.

Základom je kvalitná náplň.

Modernejšie laserové i atramentové tlačiarne už majú od výrobcov zabudované servisné a čistiace funkcie. O údržbu prístroja sa tak môžete starať i prostredníctvom softwaru nainštalovaného v počítači.

Nezabudnite ale, že za kvalitnou tlačou a bezproblémovým chodom tlačiarne stojí originálna náplň. O tom, či zvoliť pre Vašu tlačťiareň originálnu alebo alternatívnu náplň sa dočítate v článku Mám kúpiť originálny alebo neoriginálny toner?

Starostlivosť o atramentovú tlačiareň

Najčastejším problémom atramentových tlačiarní je zaschnutie tlačovej hlavy. Stáva sa to spravidla z dôvodu nie častého tlačenia.

Atramentová tlačiareň funguje na princípe, ktorý je ale založený na presnosti a precíznosti. Mikroskopické kvapôčky atramentu, ktoré sú pri tlači vystreľované na papier, sú zložené okrem iného aj z vody. Voda má tendenciu sa odparovať. Ak sa vám odparí z náplne všetka voda, tlačiareň vám ohlási problém.

Aby sa zabránilo vyschnutiu atramentovej kazety je potrebné tlačiť aspoň raz týždenne, a to všetkými farbami. U niektorých tlačiarní stačí spustiť takzvanú kontrolu trysiek. Tým sa spotrebuje vždy aspoň nejaké množstvo atramentu.

Atramentovú kazetu vymieňajte včas. Ak budete tlačiť s vypotrebovanou kazetou, hrozí spálenie tlačovej hlavy. Jej výmena pritom stojí často toľko, čo nový stroj. Pokiaľ už novú kazetu kúpite, vymeňte ju v tlačiarni hneď. Ak tlačiareň ostane dlhšiu dobu bez kazety, môže zaschnúť celý tlačový systém.

U nekvalitných, repasovaných tlačových kaziet sa vám taktiež môže stať, že z nej atrament vytečie na tlačovú hlavu a trysky sa zanesú. Kupujte preto len originálne náplne.

Starostlivosť o laserovú tlačiareň

Laserové tlačiarne oproti atramentovým to majú s údržbou o niečo jednoduchšie. Prášok v tonerovej tlačovej kazete nikdy nezaschne, a tak aj keď prístroj nebudete používať napríklad mesiac, nič sa nestane.

Napriek tomu aj v tomto prípade je vhodné zvyknúť si na určitý proces údržby. V prvom rade používajte originálne tonery, predídete tým zničeniu tlačiarne. Pred tým, než do nej nový toner vložíte, mierne ho pretrepte. V žiadnom prípade sa nedotýkajte obrazového valca na toneri. Nie je potreba ho utierať ani s ním inak manipulovať, inak by sa to prejavilo na kvalite tlače.

V každom prípade, ak už sa vám čokoľvek stane s tlačiarňou, je potrebné kontaktovať autorizovaný servis konkrétnej tlačiarne.

Nech vám dlho slúžia !



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2017-2022 R-DAS, s. r. o.