Ako správne recyklovať prázdny toner?

Ako správne recyklovať prázdny toner?

Ako každý spotrebný materiál, tak aj laserové tonery a atramentové náplne sa raz minú. Čo ale spraviť s prázdnym obalom od použitého tonera? Mnohým ako prvá možnosť napadne hodiť ich do komunálneho odpadu. Tam však rozhodne nepatria. V nasledujúcom článku sa dozviete, čo urobiť a ako správne ekologicky zrecyklovať použitý toner.

Čo je to obal od toneru?

Jednoducho povedané, obal od toneru je tá časť, ktorú držíte v ruke, keď toner vkladáte alebo vyberáte z tlačiarne. Hlavnú časť obalu tvorí plastové púzdro. Vo vnútri plastového púzdra sa nachádza ešte časť tonerového prachu alebo atramentu, nakoľko tlačiareň nedokáže spotrebovať 100% množstva materiálu a vždy, kde tu ešte nejaká troška ostane. Súčasťou toneru môžu byť aj kúsky kovov, čip pomocou ktorého komunikuje tlačiareň s tonerom a ďalšie mikroelektronické zariadenia.

Tip: Ak vám dochádza toner, je možné toner vybrať z tlačiarne, trošku ním “potriasť” a opäť vložiť do tlačiarne. Mnohokrát sa tieto čiastočky uvoľnia a Vy môžete vytlačiť ešte niekoľko stránok navyše. Vždy však toner pred potrasením opticky skontrolujte, či nie je zašpinený od tonerového prachu alebo atramentu. V prípade, že toner nie je stopercentne čistý, určite ním netraste. Mohli by ste zašpiniť všetko okolo Vás, v horšom prípade čiastočky toneru vdýchnuť.

Zaujímavosť: Laserový toner obsahuje aj stopové množstvá zlata. Avšak, snaha vyextrahovať ho je nákladnejšia než samotná hodnota zlata, preto túto činnosť neodporúčame.

Likvidácia prázdneho obalu

Ako sme si už povedali vyššie, prázdny obal rozhodne nepatrí do komunálu. Vždy nás zamrzí, keď pri vynášaní odpadkov zistíme, že sa niektorý náš sused správa neekologicky. 

Najlepšou alternatívou na likvidáciu prázdneho obalu je zberný dvor a to z dvoch hlavných dôvodov. Odovzdanie prázdnych obalov je bezplatné a máte istotu, že sa o ne správne postarajú.

Ďalšou možnosťou je využitie zberných miest. Niektoré obchodné reťazce ponúkajú možnosť bezplatného odovzdania malej elektroniky a takto môžete ľahko recyklovať prázdne obaly napríklad cestou na nákup.

Na trhu sa nájdu aj predajcovia tonerových a atramentových náplní, ktorí poskytujú program opätovného znovunaplnenia. Tento proces sa nazýva aj repasácia tonerov. Takýmto spôsobom môžete svoj toner “dobiť” a znovu ho používať. My v TonerPrinter túto službu neponúkame, nakoľko kladieme veľký dôraz na kvalitu tlače výrobkov zaradených do nášho sortimentu. Predsalen, ak už sa raz s tonerom manipulovalo, výsledná tlač nemusí byť tak kvalitná ako pri novovýrobku. Navyše, zo skúseností vieme, že pri repasovaných výrobkoch je šanca na reklamáciu niekoľkonásobne vyššia.

S repasovaním tonerov je spojený aj výkup prázdnych tonerov. Niektoré firmy Vám za prázdne obaly od tonerov dokonca zaplatia. Nie všetky obaly od laserových tonerov a atramentových náplní sú však vhodné na výkup, preto sa na internetových stránkach informujte vopred. Väčšinou sa vykupujú iba originálne obaly, nakoľko tam je väčšia šanca, že aj po znovunaplnení tonera bude stále správne fungovať.

Ako správne manipulovať s prázdnym obalom?

Tonery sa môžu na prvý pohľad zdať ako robustné kusy plastov, zdanie však aj v tomto prípade klame. Jedná sa o pomerne citlivé výrobky, preto ich je vhodné chrániť proti vode, nárazom a priamemu slnečnému žiareniu. Ak je to možné, toner zabaľte do obalu, v ktorom ste ho kúpili. Pokiaľ bol k toneru pribalený aj ochranný airbag, o to lepšie.V prípade,že odovzdávate toner prepravcovi, určite ho zabaľte do krabice, ktorú vo vnútri vysteliete novinami alebo iným materiálom tak, aby nemal žiadnu dodatočnú vôľu. Aj pri nechcenom náraze tak bude dopad na toner v maximálnej miere tlmený. Takto zabalený toner potom môžete bezpečne odovzdať prepravcovi.

Nech už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek z vyššie uvedených možností, dbajte prosím hlavne na to, aby ste toner zlikvidovali správne a ekologicky. Tlačiarenské odvetvie už samo o značne zaťažuje planétu, preto je na každom z nás, aby sme pristúpili k likvidácii čohokoľvek, nielen tonerov, čo najzodpovednejšie.



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2017-2022 R-DAS, s. r. o.