Prečo existuje také veľké množstvo tlačiarní a tonerov?

Prečo existuje také veľké množstvo tlačiarní a tonerov?

Zamýšlali ste sa niekedy nad tým, prečo existuje také nepreberné množstvo dostupných tlačiarní a multifunkčných zariadení na trhu? Všetky tie označenia a písmená v nich charakterizujú presnú špecifikáciu zariadenia, tonera, alebo náplne. Poďme si v nasledujúcom článku rozobrať, prečo ich je tak veľa a čo všetky tie označenia znamenajú.

Každý výrobca tlačiarní pri zavádzaní svojho výrobku na trh označuje produkty podľa špecifickej nomenklatúry alebo názvoslovia, ktoré dodržiava určité zásady. Iba na Slovensku môžeme nájsť v obchodoch tlačiarne a multifunkčné zariadenia od viac ako desiatich výrobcov. Väčšina výrobcov má vo svojej ponuke hneď niekoľko typov produktov v závislosti na technológii. Pre zjednodušenie našej modelovej situácie si predstavme laserovú a atramentovú technológiu.

Pri laserovej technológii môžeme rozdeliť zariadenia na monofunkčné a multifunkčné. Pre monofunkčné zariadenia platí, že ich jedinou funkciou je tlač. Naopak, úlohou multifunkčných tlačiarní je okrem tlače aj kopírovanie a skenovanie dokumentov. K tomu všetkému je potrebné pripočítať viaceré dodatočné funkcie a vychytávky zariadení, ako napríklad rôzne možnosti pripojenia k počítaču, funkcie ako obojstranná tlač, alebo fax.

Samostatnou kategóriou je určenie zariadenia, na akú funkciu je určené. Malá tlačiareň na domáce použitie by bola v kancelárii s dvadsiatimi zamestnancami prinajmenšom nepostačujúca. Preto výrobcovia tlačiarní majú v ponuke špecializované stroje aj pre potreby veľkokapacitnej tlače, ktoré zvládnu obrovskú záťaž na úrovni desaťtisícov výtlačkov mesačne. Takéto zariadenia majú tiež svoje špecifické označenie. Pre príklad uveďme názvy ako Color LaserJet alebo Business Inkjet. Už zo samotného názvoslovia vieme vyčítať, na akej technológii je zariadenie postavené a aké bude jeho primárne využitie.

Pre vyššie zmienené dôvody sa môže stať, že ak hľadáte zariadenie od jedného konkrétneho výrobcu, môžete naraziť na desiatky produktov. Mnohokrát ide totiž iba o niekoľko produktov, ktoré však majú väčší počet variant. Tieto varianty si potom vynásobte určením tlačiarne ako domáca tlač, tlač obrázkov, veľkoformátová tlač, kancelárske určenie, no a nakoniec máme ešte dve hlavné technológie tlače, vyššie spomínanú atramentovú a laserovú. A samozrejme to stále hovoríme iba o jednom výrobcovi. :) 

Každý rok výrobcovia vydávajú nové, modernejšie a vylepšené verzie modelov tlačiarní, čím ich počet stále pribúda. Navyše, obchodníci nie vždy vypredajú svoje skladové zásoby a tak sa môže stať, že nájdete v ich ponuke aj staršie modelové varianty.

Záverom by som spomenul tonery. Väčšina tlačiarní používa jednu až štyri náplne, v závislosti od toho, či je čiernobiela alebo farebná. Nájdu sa však aj špecializované tlačiarne, ktoré používajú náplní násobne viac. Špeciálne farby ako svetlo azúrová (light cyan), svetlá purpurová (light magenta), matné odtiene farieb, prípadne jemnejšie odtiene čiernej. Niektoré tlačiarne potrebujú pre správnu funkčnosť aj výmenu optického valca alebo tlačovej hlavy a to zvyčajne pre každú farbu jeden. To príslušenstvo k jednej rade tlačiarní rozširuje o ďalšie desiatky kusov.

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že všetky tie varianty a možnosti sú taká malá technická džungľa, my v TonerPrinter máme v tejto terminológii jasno a radi vám pri výbere správnej tlačiarne, tonerov alebo komponentov pomôžeme.



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2017-2022 R-DAS, s. r. o.