Laserová verzus atramentová tlačiareň

Laserová verzus atramentová tlačiareň

Keď nám stará tlačiareň doslúži a neostáva nám nič iné iba obstarať si novú, stojíme pred otázkou, aká tlačiareň bude pre nás najlepšia. Na súčasnom trhu je milión možností a výber vhodných tlačiarní naozaj široký. Azda prvou kľúčovou otázkou je, či sa rozhodnúť pre kúpu laserovej alebo atramentovej tlačiarne. Aby sme sa mohli odpovedať na túto otázku, pred kúpou je nutné vyjasniť si, na aký účel si tlačiareň vyberáme.

Najprv by ste si mali odpovedať na dve jednoduché otázky:

  1. Ako často tlačíte ?
  2. Potrebujete tlačiť skôr fotky ?

Ak tlačíte často...

V prípade, že tlačíte často, tak sú pre vás ideálne laserové tlačiarne. Ich prednosťou je rýchla a lacná tlač, najmä pokiaľ ide o čiernobiele dokumenty. Treba sa pripraviť  na ich vyššiu obstarávaciu cenu, ale veľmi nízke náklady na tlač. Laserové tlačiarne dokážu so štandardným tonerom vytlačiť viac ako 2 000 strán. Sú tak jednou z najlepších možností, ako ušetriť na prevádzkových nákladoch za tlač.

Najjednoduchšie modely laserových tlačiarní zoženiete už od 60 €. Ak však tlačíte častejšie, určite sa oplatí investovať do tlačiarní s vyššou výbavou. V prípade laserových tlačiarní je potrebné počítať s tým, že ak chcete tlačiť farebne, priplatíte si. Ceny farebných laserových tlačiarní sa začínajú od 235 €. Ceny dobre vybavených tlačiarní vhodných predovšetkým pre menšie kancelárie sa začínajú na 160 €, na druhej strane, ceny profesionálnych tlačiarní určených do veľkých kancelárií sa pohybujú okolo niekoľko tisíc eur.

Ak chcete tlačiť fotky...

Ak chcete tlačiť fotky, voľba tlačiarne by mala byť iná. Na tlač fotografií sú najlepšie termosublimačné tlačiarne a kvalitné atramentové tlačiarne. Líšia sa v technológii tlače, kedy termosublimačná tlačiareň tlačí nasucho a intenzitu farby určuje teplotou. Avšak oproti atramentovým tlačiarňam strácajú schopnosti tlače bežného textu. V prípade atramentových tlačiarní - ich nízka obstarávacia cena a skromné rozmery ľahko vyvážia vyššiu cenu atramentových náplní do tlačiarní.

Pri atramentových tlačiarňach sa výdrž náplne počíta na stovky strán. Celková výdrž, samozrejme, závisí aj od objemu kartridže (atramentovej náplne). Jeden mililiter atramentu vystačí približne na dvadsať strán, na základnú orientáciu vám teda poslúži táto jednoduchá rovnica: objem nádrže v ml × 20 = počet vytlačených strán na 1 náplň. Je potrebné počítať aj s tým, že atramentové tlačiarne spotrebúvajú určitú časť atramentu na automatické čistenie tlačovej hlavy, ktoré prebieha vždy po zapnutí prístroja. Pri každom takomto čistení sa spotrebuje približne rovnaké množstvo atramentu ako na tlač 5 strán.

Laserové aj atramentové tlačiarne sú vyrábané aj v multifunkčnom vyhotovení, dá sa na nich teda zároveň aj skenovať a kopírovať dokumenty.

Ceny bežných atramentových tlačiarní začínajú už pod hranicou 40 €. Ak tlačíte častejšie, oplatí sa investovať do pokročilejších prístrojov, ktoré ponúkajú vyššie rozlíšenie, rýchlejšiu tlač, pohodlnejšie ovládanie a viac doplnkových funkcií - WiFi pripojenie, automatický podávač, obojstrannú tlač. Ceny multifunkčných tlačiarní na bežnú domácu prevádzku sa pohybujú medzi 90 a 235 €. Tieto prístroje ale môžu dobre poslúžiť aj nenáročným profesionálom.

 

 



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2017-2022 R-DAS, s. r. o.