Tlačiarenské pojmy, skratky a označenia

Tlačiarenské pojmy, skratky a označenia

V minulom príspevku sme si vysvetlili najčastejšie pojmy, s ktorými sa stretávame pri tlači. Dnes sa pozrime na vlastnosti tlačiarní, nakukneme do ich kódových označení a vysvetlíme si, na čo si dávať pri výbere tlačiarne pozor.

Označenie tlačiarne pozostáva z výrobcu, modelovej rady a kódového označenia jej vlastností. Začneme kódovými označeniami. Možno ste sa už aj vy stretli pri tlačiarňach s označením ako “fdn”, “dw”, “a” alebo “mfp”. V nasledujúcich riadkoch si vysvetlíme jednotlivé skratky.

a - reprezentuje tlačiareň v základnej výbave. Takto označené tlačiarne majú väčšinou iba schopnosť tlačiť a k PC sa pripájajú pomocou usb kábla.

d - za déčkom sa skrýva funkcia duplexu a teda automatickej obojstrannej tlače

f - aj keď sa už dnes s týmto označením stretneme minimálne, “fko” reprezentuje zakomponovaný fax

mfp - multifunction printer - teda multifunkčná tlačiareň - takéto zariadenie skrýva v sebe tri schopnosti a to tlač, kopírovanie a skenovanie

n - network - tlačiareň môžete okrem usb pripojiť k počítaču aj cez sieťový LAN kábel

w - wireless - tlačiareň dokáže komunikovať s počítačom (alebo iným zariadením) pomocou wi-fi. Tu je potrebné si dať pozor, žiadna tlačiareň nie je 100% bezdrôtová, stále je potrebné tlačiareň pripojiť káblom do elektrickej siete.

Keď už vieme, čo znamenajú skratky pri označení tlačiarne, poďme si spolu prejsť špecifikáciu tlačiarne a zamerať sa na kľúčové hodnoty.

Technológia tlače (printing technology) - naznačuje, či je tlačiareň laserová, atramentová, alebo používa inú technológiu, napríklad sublimačnú, prípadne staršiu ihličkovú.

Farba tlače (printing color) - určuje koľko a aké farby tlačiareň používa. Pri čiernobielych tlačiarniach je to čierna, pri farebných sú farby rozšírené o cyan (azúrovú), magenta (purpurovú) a yellow (žltú). Niektoré tlačiarne môžu používať prípadne oddtiene ako napríklad grey (sivá), light-cyan (svetlá azúrová), light-magenta (svetlá purpurová), alebo iné.

Formát tlače (Print format) - udáva, na aký formát (veľkosť) papiera, prípadne obálok, je tlačiareň schopná tlačiť.

Rozlíšenie tlače (Print resolution) - značí, ako presná bude tlač. Platí, čím vyššie rozlíšenie, tým presnejší bude výsledný obraz. Pre bezproblémovú ostrosť dnes postačuje rozlíšenie 600 x 600 dpi.

Rýchlosť tlače (Print speed) - udáva, koľko stránok je tlačiareň schopná vytlačiť za minútu.

Rýchlosť prvého výtlačku (First printout time) - za akú dobu tlačiareň vytlačí prvú stranu dokumentu.

Vstupný zásobník (Input tray) - koľko papierov môžete vložiť do zásobníku tlačiarne.

Výstupný zásobník (Output tray) - koľko výtlačkov sa zmestí do výstupného zásobníku.

Maximálna mesačná záťaž (Max monthly volume) - koľko strán môže tlačiareň mesačne vytlačiť bez toho, aby nedošlo k jej fyzickému poškodeniu.

Odporúčaná mesačná záťaž (Recommended monthly volume) - odporúčaná hodnota, koľko by ste mali s tlačiarňou vytlačiť, aby ste zachovali dlhú životnosť tlačiarne.

Jazyk tlačiarne (Printer language) - určuje, cez aký protokol komunikuje tlačiareň s počítačom. Nebojte sa, všetky tlačiarne, ktoré bežne kúpite v obchode sú s vaším pc plne kompatibilné.

Automatický duplex (Auto duplex printing) - automatická obojstranná tlač bez nutnosti manuálne obracať papier.

Automatický podávač (ADF Automatic document feeder) - ide o nadstavbu multifunkčnej tlačiarne, kde je možné vložiť viacero dokumentov, ktoré si prajete prefotiť bez nutnosti vkladať dokumenty manuálne do skeneru.

NFC - prenos súborov do tlačiarne pomocou NFC.

AirPrint - tlačiareň podporuje tlač zo zariadení s operačným systémom iOS.

MobilePrint - tlačiareň podporujúca tlač zo zariadení s operačným systémom Android.

Vysvetlili sme si všetky základné parametre tlačiarne. V prípade, ak by ste mali na tlačiarne dodatočné otázky, radi Vám ich zodpovieme buď telefonicky, mailom, prípadne cez náš kontaktný formulár.



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2017-2022 R-DAS, s. r. o.