Životnosť tonerov a spotrebného materiálu

Životnosť tonerov a spotrebného materiálu

Jedným z kľúčových atribútov každého materiálu je životnosť. Výnimkou nie sú ani tonery a spotrebný materiál do tlačiarní. V dnešnom článku si povieme niečo práve o životnosti tonerov, čo robiť, aby toner vydržal čo najdlhšie, predídeme jeho mechanickému poškodeniu a skúsime maximalizovať výťažnosť tonera čo najviac.

Na začiatku si musíme rozdeliť dva pojmy a to laserový toner pre laserové tlačiarne a atramentová cartridge pre atramentové tlačiarne.

 

Exspirácia

Laserový toner sa skladá z plastového zásobníka, tonerového prachu a mnohokrát aj optického valca. Na tonerovom prachu sa nemá veľmi čo pokaziť a laserový toner bude spolahlivo fungovať aj roky po vložení do tlačiarne. Ak teda tlačíte iba občas, nemusíte mať so životnosťou tonera žiadne starosti. Naopak, atramentová náplň je tekutina, ktorá môže pôsobením tepla, svetla a vlhkosti meniť svoje vlastnosti, čo sa môže prejaviť na kvalite tlače. Taktiež atramentová náplň môže vysychať, preto sa odporúča aspoň raz týždenne vytlačiť diagnostickú stránku.

 

Skladovanie

Každý toner má na balení uvedený správny spôsob skladovania. Všeobecne platí, že tonery majú byť skladované vodorovne, teda v pozícii, v ktorej ich vložíte do tlačiarne. Taktiež ich treba skladovať v izbovej teplote, pretože nadmerné teplo, mrazy, vysoká vlhkosť, alebo priame slnečné žiarenie môžu životnosť tonerov výrazne skrátiť, alebo zhoršiť kvalitu tlače. Taktiež tonery skladujte v pôvodnom balení, teda kartónových krabiciach, tonery určite nerozbaľujte skôr, než ich vložíte do tlačiarne..

 

Manipulácia

Pre manipuláciu s tonermi platí to isté, ako pre filmy do fotoaparátov. Základom je nevystavovať priamemu svetlu, to obzvlášť platí pre optický valec, ktorý je mnohokrát súčasťou laserových tonerov a je mimoriadne citlivý na priame svetlo a dotyk. Po odbalení tonera odstránte všetky poistky a v čo najkratšom čase ho vložte do tlačiarne.

 

Výťažnosť

Každý toner alebo náplň má uvedenú hodnotu výťažnosti. Pri toneroch je to počet vytlačených A4 strán pri 5% pokrytí na stranu, pri atramentových náplniach môže byť uvedená aj hodnota v mililitroch. Po minutí atramentu s tým už nič moc nespravíte, avšak ak vám tlačiareň vypíše informáciu o prázdnom laserovom toneri, môžete skúsiť toner z tlačiarne vybrať a potriasť s ním zľava doprava a opačne. Je totiž možné, že sa v toneri ešte niekde nachádza časť usadeného toneru a týmto pohybom ho môžete uvoľniť. Dajte si však pozor, z niektorých tonerov sa môže začať prášiť, preto vždy pri tomto úkone použite ochranné rúško.

Nezabúdajte, že každý toner a atramentové náplne sú kus od kusu odlišné, preto pre správnu manipuláciu s tým vaším tonerom určite skontrolujte a riaďte sa aj odporúčaniami uvedenými na balení.



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2017-2022 R-DAS, s. r. o.