Aké parametre má mať moja tlačiareň?

Aké parametre má mať moja tlačiareň?

“Potrebujem tlačiareň.” Zaznie kdesi vo Vašej hlave. “Ale tlačiarní je také nepreberné množstvo. Rôzne typy, druhy, veľkosti a farby. Ako si vyberiem tú správnu pre mňa?”

Môžete byť bez obáv, po prečítaní tohto článku budete mať určite jasno. Rozoberieme si hlavné parametre a poradíme Vám, aké možnosti zaklikať do filtra, aby ste mali výsledky čo najviac šité na mieru. Poďme si prejsť spolu niekoľko základných otázok a spoločne nájdeme odpovede.

Čo potrebujem tlačiť najviac?

Ak potrebujete tlačiareň na tlač dokumentov, určite zvolte laserovú tlačiareň. Laserová tlačiareň tlačí text v najlepšej možnej kvalite.

Ak chcete tlačiareň využívať hlavne na tlač obrázkov, potom je pre Vás tá pravá tlačiareň atramentová. Pri tlači textu bude kvalita atramentovej tlače síce jemne zaostávať za laserovou, pri tlači obrázkov však nemá konkurenciu.

Chcem si vytlačiť fotky z telefónu. V takom prípade existujú špeciálne rady tlačiarní, ktoré tlačia sublimačnou technológiou tlače a takáto tlačiareň bude presne tá pre vás. Pozor, tieto tlačiarne nie sú vhodné pre tlač dokumentov.

Potrebujem tlačiť dokumenty farebne?

Ak ste si v bode jedna vybrali tlač obrázkov, farebná tlačiareň bude pre Vás nutnosť. V prípade ak chcete tlačiť iba dokumenty, je rozumné zamyslieť sa nad možnosťou tlačiť farebne. Farebná tlač je mnohonásobne drahšia, čo sa týka do obstarávacej ceny tlačiarne a aj samotného spotrebného materiálu.

Ako často potrebujem tlačiť?

Ak tlačíte raz za uhorský rok niečo do školy, chcete si pripnúť harmonogram mestskej hromadnej dopravy na chladničku, alebo upozorniť suseda na nesprávne parkovanie, vaša spotreba tlače bude minimálna. V takom prípade odporúčame siahnuť po laserovej tlačiarni, nakoľko životnosť spotrebného materiálu sa dá rátať na desaťročia.

Pri atramentovej tlači sa môže stať, že atrament vyschne a tým pádom by ste nezaťažili z náplne celý jej potenciál.

Ak tlačím pravidelne, v akom objeme?

Tento bod je jeden z najdôležitejších a takmer najviac podceňovaný. Každá tlačiareň má svoju životnosť, odporúčanú mesačnú záťaž a taktiež maximálnu mesačnú záťaž. Hodnoty uvádzané pri tlačiarni sú vždy spriemerované za mesiac, teda ak má tlačiareň výťažnosť 5 000 hárkov mesačne a vy ich vytlačíte za jeden deň, k cene tlačiarne si rovno prirátajte aj cenu za servis. Pokiaľ teda kupujete tlačiareň, vždy si orientačne prepočítajte, koľko približne výtlačkov vytlačíte na tlačiarni mesačne. Túto hodnotu potom na výber aplikujte. Ak teda tlačíte 50 hárkov denne, určite siahnite po tlačiarni s odporúčanou mesačnou výťažnosťou 1 500 strán a viac.

V prípade ak potrebujete tlačiť veľkoobjemovo a zároveň farebné obrázky, odporúčame zvoliť tankovú tlačiareň. Viac o tankových tlačiarňach sme si popísali v článku Revolučné tankové tlačiarne.

Potrebujem iba tlačiť, alebo aj kopírovať a skenovať?

V prípade, že Vám skener netreba, siahnite po obyčajnej tlačiarni. Ak ale skener, prípadne kopírku využijete, multifunkčné zariadenie (MFP) je presne to, čo potrebujete.

Obojstranná tlač

Keď už tlačiť, prečo nie rovno na obe strany papiera? Obojstranná tlač tlačí ako už názov prezrádza na obe strany papiera. Existujú dva druhy obojstrannej tlače a to je automatická a manuálna obojstranná tlač.

Automatická obojstranná tlač je bez nutnosti zásahu a všetky hárky po kliknutí “tlačiť” vyjdú z tlačiarne pekne obojstranne potlačené.

Pri manuálnej obojstrannej tlači tlačí tlačiareň každú nepárnu stranu a vyzve Vás, aby ste vložili výtlačky opäť do zásobníka otočené druhou stranou. Následne potlačí aj druhú stranu papiera všetkými párnymi stranami dokumentu.

Ako spojiť tlačiareň s prístrojom?

Výber správnej pripojiteľnosti tlačiarne je taktiež veľmi dôležitá. Ak sa na tlačiareň bude pripájať viacero zariadení, je na mieste premyslieť si kúpu wi-fi tlačiarne. Takáto možnosť umožní spárovať zariadenie na priamo bezdrôtovo.

Tlačiareň taktiež môžete spojiť s wifi routerom pomocou sieťového kábla (LAN) a následne všetky zariadenia napojené na router majú možnosť tlačiareň využiť.

Ďalšou možnosťou je spojiť tlačiareň so zariadením USB káblom, prípadne sieťovým (LAN) káblom priamo.

Taktiež existuje podpora pre tlač zo smartphonov. Pre tlač z Android telefónu je to Mobile Print a pre tlač z iOS sa táto funkcia volá Airprint.

Doplnky tlačiarne

Existuje množstvo ďalších doplnkov a funkcionalít tlačiarne. Tie najdôležitejšie sme pre vás zhrnuli v článku Tlačiarenské pojmy, skratky a označenia. Určite si článok prebehnite a tie dôležité parametre zakomponujte do Vášho výberu.

Veríme, že po prečítaní tohto článku budete mať o niečo jasnejšie v tom, ktoré parametre prioritizovať pred ostatnými.

V prípade, ak by ste mali na tlačiarne dodatočné otázky, radi Vám ich zodpovieme buď telefonicky, mailom, prípadne cez náš kontaktný formulár.



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2017-2022 R-DAS, s. r. o.